OVER MEZELF

Ivo Brughmans (Antwerpen, 1965) studeerde filosofie (UGent), internationale politiek (UA) en bedrijfskunde (EMS) en werkt sinds 1993 als adviseur bij een internationaal management consultancy bureau. Ivo is gespecialiseerd in grote organisatietransformaties. Hij is co-auteur van het boek ‘HR Nieuwe Stijl’ (Kluwer, 2006), dat in Nederland werd genomineerd als beste HR boek 2007 en in 2008 in Duitsland verscheen onder de titel ‘Profitables Personalmanagement’. Ivo woont in Brasschaat en werkt vanuit Utrecht. Hij heeft in Nederland en België verschillende artikelen gepubliceerd in vaktijdschriften, lezingen gehouden en seminars begeleid over organisatie- en verandervraagstukken. Ivo is gecertificeerd master practioner in Psycho-energetica (EPECA), gericht op het systemisch begeleiden van individuele en collectieve veranderprocessen.

‘Het exploreren van mogelijkheden om tegenpolen met elkaar te verbinden loopt als een rode draad door mijn leven en werk: als Belg werkzaam in Nederland, als filosoof bezig met praktische bedrijfskundige problemen, als rationalist vertrouwend op intuïtie, als atheïst aangesproken door het spirituele en als gepassioneerde workaholic genietend van het leven. Iemand zei me eens dat de naam ‘Brughmans’ wel goed bij mij paste als een bruggenbouwer tussen schijnbaar tegengestelde elementen.

Ik ben iemand die altijd het hoe en waarom van zaken wilt weten, die ‘gegevenheden’ nooit zomaar aanvaardt en zich altijd afvraagt is of het niet anders en beter kan. Dat is wat de filosoof en de bedrijfsconsultant in mijzelf gemeenschappelijk hebben. Filosofie gaan studeren na mijn middelbare studies was voor mij een heel natuurlijke keuze, waar ik nooit aan heb getwijfeld. Het was toen mijn ambitie om minstens het universum en de menselijke conditie volledig te doorgronden… Maar anderzijds had ik ook die onrustige prikkel om iets actiegericht en spannends te doen, in plaats van slechts in bibliotheekzalen te vertoeven.
Toen ik eind jaren ’80 – na nog een bijkomende master in Internationale Politiek en bachelor in Economie – de arbeidsmarkt opkwam, was er helaas weinig interesse voor mijn waarheidszoekende talenten. Integendeel, bij de sollicitatie voor een televerkoop functie vroeg de recruiter zich hardop af of ik niet telkens weer het bestaan van de telefoon in vraag zou stellen. Ik kreeg echter toch de kans om te beginnen met het verkopen van advertentieruimte in bedrijfsjaarboeken, een Copernicaanse omwenteling in mijn leven met een hoog ‘beide voeten op de grond’-gehalte (kortom een harde landing in de realiteit). Ik heb op die manier mijn weg gevonden in het bedrijfsleven en mijn passie gevonden in de consultancy.
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Na jarenlang een slapend bestaan te hebben geleid is de filosoof in mij een paar jaar gelden weer ontwaakt om zich met een onverwachte assertiviteit op de voorgrond te manoeuvreren. Evenals als bij mijn initiële studiekeuze, was er geen spoor van twijfel of praktische bezwaren toen ik besloot aan mijn eerste praktisch-filosofische boek te beginnen werken. Ik heb met heel veel plezier een boek geschreven dat ik zelf altijd heb willen lezen over een thema dat voor mij de kern vormt van mijn bestaan. Het is een beetje een boek over alles, en dat doet mij als filosoof erg veel deugd. Ik vind dat er al genoeg boeken worden geschreven over de actualiteit zonder veel diepgang of over heel specifieke onderwerpen zonder veel breedte en samenhang. Het willen formuleren van een allesomvattende theorie is wel heel erg fout, maar het blijft toch de geheime zonde en het verboden snoepgoed van elke filosoof.’

Print deze pagina